Ook al is muziek universeel, kent zingen geen grenzen en wordt karaoke op alle continenten even enthousiast begroet, toch verschilt de benadering ervan per land.
Laten we eens een wereldreis maken langs de uitvinders van karaoke: Japan. Karaoke is de favoriete vrijetijdsbesteding geworden van Japanse werknemers om een lange werkdag af te sluiten in het land van de rijzende zon. Net als in de rest van Azië, wordt karaoke in Japan vaak beoefend in gesloten gelegenheden waar privéruimte wordt geboden, in tegenstelling tot veel westerse landen waar karaokemachines kunnen staan in openbare bars, clubs, cafés en restaurants.
Japan, dat altijd een leidende rol heeft gespeeld binnen de karaokesector, wedt nu op een nieuw soort karaoke. Orkest-karaoke wordt steeds populairder als een nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding waarbij de deelnemer zijn of haar eigen instrument bespeelt en ervoor kan kiezen om te zingen en te spelen samen met andere onbekende zangers en muzikanten. Grappig feitje: de eerste huwelijken voortvloeiend uit dit 'orkest-karaoke' worden al gemeld.
In de Filipijnen is Karaoke meer een familieaangelegenheid en een nationale vrijetijdsbesteding thuis. Een flink deel van de bevolking bezit een apparaat waarmee ze hun televisie in een karaokemachine kunnen veranderen (denk aan KaraFun maar dan beperkt tot je eigen televisie!)
Met grote delen van de bevolking afkomstig van de Filipijnen, is ook Australië besmet door het karaoke-virus.
China, dat lange tijd geen toegang had tot deze activiteit, heeft zich snel ontwikkeld tot een actieve speler sinds de jaren 90, toen honderdduizenden karaokebars en boxen zich als paddenstoelen over het hele land begonnen te verspreiden. Er zijn nu Mahjong-karaokerestaurants, waar het oude bordspel tegelijk met karaoke wordt aangeboden.
Aan de andere kant van de Stille Zuidzee, in Noord-Amerika, zijn amateurzangers te vinden die aan karaoke meedoen in restaurants en bars waar zangers komen om liedjes uit te brullen of om zich gewoon lekker uit te leven tijdens een avondje uit met vrienden. Karaoke is zo populair geworden dat instrumentale karaokegroepen vaak live optreden om karaokezangers te begeleiden. Zelfs sommige steden worden vertegenwoordigers van karaoke, zoals Portland in de VS, dat bekend staat als 'de karaokehoofdstad' of meer naar het noordoosten, hun buren van Toronto, Canada, waar de karaokescene al even actief is.
Funfact nummer twee: op dit moment verspreidt een nieuw verschijnsel zich over de VS. Meer en meer gaat karaoke terug naar zijn oorsprong en richt zich daarmee (succesvol!) op de Aziatisch-Amerikaanse bevolking
In Groot-Brittannië werd karaoke een veel voorkomend woord in de taal tegen het einde van de jaren 80 en is het maatschappelijk en geografisch nog steeds diepgeworteld. Karaoke daar werd eerst in Schotland en Wales omarmd en in heel Groot-Brittannië onder arbeiders.
Maar in andere grote Europese steden is het enthousiasme nog niet laaiend. In Italië bijvoorbeeld moet deze vrijetijdsbesteding nog populairder worden.
Net aan de andere kant van de Alpen, in Frankrijk, kwam de opmars van karaoke tot stilstand in de jaren 90 vanwege strijd tussen invloedrijke spelers uit de muzieksector (als Pioneer en Sacem, Frankrijks organisatie voor auteursrechten). Sindsdien is het gelukkig weer helemaal terug dankzij populaire Tv-programma's die het weer in de huizen hebben teruggebracht (denk onder andere aan The Voice).