Sinds de jaren 1970 wordt karaoke alsmaar populairder, en dit tot ver over de grenzen van Japan waar het is ontstaan. Inmiddels is het een heus maatschappelijk fenomeen geworden en kan nu aanspraak maken op de titel 'wereldwijd populairst cultureel gebruik'. Als karaokeverslaafden denken we alles te weten van onze lievelingsactiviteit, maar dat is niet altijd terecht... Hier volgen een paar fun facts over karaoke die je misschien hebt gemist.
- Talloze Japanse zakenlieden maken gebruik van vocal coaches die gespecialiseerd zijn in karaoke om hun prestaties te verbeteren en indruk te maken op hun klanten.
- Het meest gevraagde nummer in karaokebars is 'Billie Jean' van Michael Jackson.
- De vierde week van april is officieel de nationale week voor karaoke in de Verenigde Staten.
- Er bestaan karaokemachines in Japan die niet alleen de prestatie van de zanger meten, maar ook het aantal verbrande calorieën tijdens het zingen.
- De karaokebox is uitgevonden vanwege de vele klachten over geluidshinder tijdens het karaoken, aangezien de geluidsisolatie van de Japanse gebouwen niet altijd optimaal is. De eerste karaokeboxen waren in feite aangepaste treinwagons.
- De wereldmarkt voor karaoke vertegenwoordigt niet minder dan 10 miljard dollar! De verkoop van muzieksystemen voor cd's of dvd's heeft een groot aandeel hierin.
- De karaokesessie waaraan de meeste mensen hebben deelgenomen in de geschiedenis ervan vond plaats op 22 augustus 2009 in de Motor Speedway van Bristol in de Amerikaanse staat Tennessee. De happening trok rond de 160.000 mensen die in koor 'Friends in Low Places' van de countryzanger Garth Brooks zongen.
- De uitvinding van karaoke door Daisuke Inoue heeft hem niet rijk gemaakt, want hij heeft nooit octrooi aangevraagd. Maar hij is wel met een 'Nobelprijs van de vrede' geëerd omdat hij de tolerantie tussen de mensen heeft bevorderd. Er moet wel bij worden verteld dat het ging om de Ig-Nobel, een prijs die de Nobelprijs parodieert en bizar maar nuttig wetenschappelijk onderzoek beloont. De man, die een van de meest invloedrijke Aziaten van de eeuw werd genoemd door het zeer serieuze blad Time Magazine, is toch op de ceremonie verschenen, heeft het nummer 'I’d Like to Teach the World to Sing' gezongen en de langste staande ovatie van de hele bijeenkomst gekregen.
- Daisuke Inoue heeft echter niet de naam 'karaoke' verzonnen, die 'leeg orkest' betekent. De term is ontstaan na een gebeurtenis in Kobe: een groep muzikanten zou optreden in een plaatselijke zaal maar ging in staking en werd vervangen door een orkestband. De uitdrukking kwam uit het publiek en heeft zich als een vuurtje over het land verspreid.
- Karaoke is uiterst populair maar kent ook zijn tegenstanders. Uit een in 2009 gehouden peiling in opdracht van de Britse overheid onder 2500 volwassenen bleek dat karaokemachines bovenaan de lijst kwamen van meest afschuwelijke gadgets.
Wil je nog meer fun facts? Lees nog 10 onvermoede feiten met betrekking tot karaoke.